Greit å vite om parfyme

Det er en del man kan sette seg inn i dersom man skal finne den perfekte parfymen. Derfor er det greit å ha en oversikt over nødvendig informasjon om parfyme. Noen tips og triks er alltid greit å ha i ermet, og noe kunnskap om hva man bør unngå. Bla ned for å se nyttig fakta om parfyme!

TOPP 10 parfyme til damer (Ifølge Tiktok)

TOPP 10 parfyme til menn i 2023

Forskjellen på Edp, EdT & Cologne

Du har helt sikkert lest at det står EdP, EdT og Cologne på parfyme flasker. Men hva står det for, og hva betyr det? 

Hovedforskjellen på de ulike kategoriene har å gjøre med varigheten av parfymen og hvor sterk den er. Ofte er det de sterke parfymene som varer lengst, og det kommer med en dyrere pris. 

EdP står for Eau De Parfum og er den sterkeste og mest langvarige parfymen. Parfymer markert med EdP skal varer lengre enn de andre. EdP inneholder 8-16% ren essens. 

EdT står for Eau De Toilette. Den har mindre varighet enn EdP. Les mer om dette her!

Forskjellen på hjertenoter, toppnoter og bunnnoter

Når du sprayer parfyme på huden, vil du komme til å merke forskjell på lukten avhengig av hvor lang tid det har gått. Du vil kunne kjenne toppnoter, hjertenoter og bunnoter.

Toppnoter er det første du kjenner i det du lukter på parfymen. Disse er ofte de lettere notene i duften. 

Hjertenoter er de luktene som dukker opp noen minutter etter du har sprayet parfymen på huden. Det er viktig å la parfymen sitte litt slik at du kjenner hjertenotene og kan gjøre opp en mening om hvorvidt du liker parfymen eller ikke. 

Det siste du vil merke er bunnotene. Bunnotene er lukten som kommer til å forbli på huden din. 

Den samme parfymen kan gi ulik duft

Noe som kan være både fint og dumt med parfymer er at parfyme lukter forskjellig på ulike personer. For, på den ene siden kan det være kjipt dersom du har luktet en god parfyme på en venninne og har lyst til å ha den samme parfymen selv, bare for så å oppleve at den lukter vondt på deg. Men, på en annen side er det greit om ikke alle går rundt og lukter det samme hele tiden. Det ville vært kjedelig! Det er jo gøy å ha sin “egen, unike duft”! 

Vi har ulike PH-verdier og kjemi i huden, og derfor vil det virke inn på lukten. Det er viktig å prøve parfymen på din egen hud før du kjøper den, og la det gå litt tid. 

Ønsker du å lese hvordan du skal lagre parfymen din.

Hjernen og nesen din lurer deg

Du har helt sikkert opplevd å ha møtt noen som lukter veldig sterk parfymelukt. Da har du sikkert også lurt på hva som får dem til å bruke all den parfymen? En teori kan være at de rett og slett ikke vet at de lukter så sterk selv. 

Det er nemlig slik at når du har blitt vant til parfymen din, vil du ikke lengre kunne lukte den. Da er sjansen for at du sprayer litt ekstra stor. Du vil jo at andre skal synes du lukter godt. Dette kan også være tilfellet for generøse parfyme brukere. 

Likevel, vær forsiktig. Jeg kan anbefale å benytte alt fra 2-4 spray, avhengig av hva du selv foretrekker. 

ParfymeGuiden
Logo