Hudpleie for menn: 101 komplett guide til sunn og frisk hud

Introduksjon til hudpleie for menn

Visste du at menns hud er faktisk forskjellig fra kvinners? 🤔💁‍♂️ Det er derfor det blir stadig mer vanlig å se hudpleieprodukter spesielt designet for menn, som ansiktsskrubb tilpasset den maskuline huden. Men, hvorfor er dette så viktig? 🤷‍♂️🔍 Jo, det handler om å ha en riktig hudpleierutine som bidrar til både sunn og frisk hud. Etter rens av huden, kan en ansiktsskrubb være til hjelp for å opprettholde en sunn og frisk hud. ✨🧖‍♂️

Mange myter og misforståelser om mannlige hudpleie gjør at noen menn nøler med å ta vare på huden sin. Faktum er at både kvinner og menn trenger en god rens, ansiktsskrubb, serum og fuktighetskrem i hverdagen for alle hudtyper. For eksempel kan olje fra barbering føre til inngrodde hår og irritasjon hvis man ikke tar hånd om huden etterpå med litt hjelp. Riktig pleie bidrar også til å redusere sjansen for kviser og andre problemer, noe som er godt for huden. Så uansett om du er mann eller kvinne, husk at det lønner seg å investere tid i din egen hudpleierutine!

101 – Grunnleggende ansikts- og hudpleie

4 steg: god hudpleierutine for menn
4 steg: god hudpleierutine for menn
En god hudpleierutine for menn inkluderer følgende steg.
Rens, eksfoliering, fuktighet og beskyttelse
Ansiktsrens
Bruk en mild ansiktsrens med salicylsyre morgen og kveld for å fjerne smuss og olje. Dette er spesielt viktig for menn som fjerner hår ved å shave, da de ofte har tettere porer enn kvinner.
Eksfoliering etter rens
En ansiktsskrubb brukes et par ganger i uken for å fjerne døde hudceller og gi huden en frisk glød. Dette er en viktig del av hudpleie som kvinner bør inkludere, spesielt etter å ha barbert (shave) ansiktet.
Fuktighetskrem
Påfør en lett ansiktskrem etter rens for å tilføre fuktighet og beskytte huden. Dette gjelder for både kvinner og menn, og vil være viktigere enn man kanskje tror.
Solbeskyttelse
Det er viktig å bruke solkrem med SPF daglig for å beskytte huden mot skadelige UV-stråler og motvirker aldring. Påfør solkremen morgen og kveld, etter rens av huden. Dette gjelder for både kvinner og menn.
Kilde: Christopher Mørch Husby

Trenger du tips til produkter?

Ansiktskrem til menn: 5 beste på markedet (2023)

☀️ Betydningen av solbeskyttelse (SPF)

Solbeskyttelse er essensielt for å forebygge tidlig aldring og hudkreft. Sørg alltid for at din daglige ansiktskrem har minst SPF 30. Etter rens, finner du også en fukt som passer til din hudtype.

Skjeggpleie og barberingsteknikker – For de med skjegg:

 • Rens skjegget regelmessig med en mild sjampo eller skjeggvask.
 • Bruk en balsam eller skjeggolje etter vask for å holde det mykt for både kvinner og menn. Påfør produktet også morgen og kveld, så det blir lett og behagelig.
 • Trim jevnlig for et velstelt utseende.

Ved barbering – Gjør følgende:

 • 1. Varm opp huden først ved hjelp av varmt vann eller damp, og deretter bruk etter rens og fukt morgen og kveld. Dette bidrar til å forberede huden og motvirker tørrhet.
 • 2. Påfør barberkrem eller gelé før du starter barberingen.
 • 3. Barber i retning av hårene, og bruk korte, lette strøk. Etter rens, se også den forbedrede barberingsopplevelsen.
 • 4. Skyll barberhøvelen ofte for å unngå tilstopping.
 • 5. Avslutt med en beroligende aftershave eller fuktighetskrem.

❌ Unngå vanlige feil i daglig rutine

For å opprettholde sunn hud og motvirker også den, bør du unngå disse vanlige feilene

 • Overdreven vask: Vask også ansiktet maksimalt to ganger om dagen for å unngå tørrhet og irritasjon, den er viktig.
 • Droppe barbering: Barber deg også regelmessig for å redusere inngrodde hår og betennelser. Den regelmessige barberingen er viktig.

Effektive råd mot vanlige hudproblemer

Effektive råd mot vanlige hudproblemer

Kviser, inngrodde hår og irritasjon etter barbering

Mange menn opplever også hudproblemer som kviser, inngrodde hår og irritasjon etter barbering. Noen effektive løsninger inkluderer den

 • Bruk av produkter med salicylsyre for å rense porene og motvirke kviser er også viktig, den bidrar til en sunnere hud.
 • Skånsom eksfoliering for å fjerne døde hudceller og redusere inngrodde hår er også en viktig del av den daglige rutinen.
 • Fuktighetskrem som også beroliger huden etter barbering

Behandling av fet eller tørr hud

Fet eller tørr hud kan være et problem for mange menn i deres egen den. For å behandle dette, bør du

 1. Velge en ansiktsrens som er tilpasset din hudtype
 2. Påføre en fuktighetskrem daglig, spesielt etter barbering
 3. Unngå overdreven vask av ansiktet, da det kan gjøre huden enda mer tørr

Reduksjon av synligheten til aldersflekker og rynker

Aldersflekker og rynker er noe vi alle må håndtere når vi blir eldre og tilbringer tid i vår den. For å redusere synligheten av disse tegnene på aldring i den, kan du prøve følgende tips.

 • Bruk retinolprodukter for å øke cellefornyelsen i huden
 • Eksfoliere regelmessig for å fremme en jevnere hudtone
 • Fokusere på solbeskyttelse ved hjelp av solkrem med minst SPF 30 som en del av den daglige rutinen

Forebygging av solskader

Forebygging av solskader

Solskader er en av de største årsakene til aldring og hudproblemer i den. Det er spesielt viktig for menn å beskytte huden sin mot solen, ettersom de ofte har en tendens til å tilbringe mer tid utendørs og være mindre oppmerksomme på hudpleie enn kvinner. Når UV-stråler treffer huden vår, kan det føre til at kollagenet brytes ned. Kollagen er et protein som holder huden fast og elastisk, så når det blir skadet, kan huden bli slapp og rynket.

❌ For å forhindre solskader, bør menn bruke solkrem med minst SPF 30 hver dag, selv på overskyete dager. Solkremen bør påføres ansiktet, halsen og andre eksponerte områder av kroppen minst 15 minutter før man går utendørs. Det er også viktig å bruke solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler, da begge typer stråler kan forårsake hudskader.

I tillegg til å bruke solkrem, bør menn også ta andre forholdsregler for å beskytte huden sin mot solen. Dette inkluderer å bruke solbriller med UV-beskyttelse, ha på seg en bredbremmet hatt og søke skygge når solen er på sitt sterkeste (vanligvis mellom klokken 10 og 14). Det er også lurt å unngå solarium, da de også utsetter huden for skadelige UV-stråler.

Individuell tilpassing etter hudtype

🔎 Identifisere din egen hudtype

For å finne riktig hudpleie for menn, er det viktig å først identifisere din egen hudtype. Hudtyper kan deles inn i fire hovedkategorier:

 • 🛢️ Fet: Huden produserer mye olje og har ofte store porer
 • 🏜️ Tørr: Huden mangler fuktighet og kan føles stram eller flasse
 • 🤝 Kombinasjon: En blanding av fet og tørr hud i den T-sonen (panne, nese og hake), vanligvis med fetere områder i den aktuelle sonen
 • 🌡️ Sensitiv: Huden reagerer lett på produkter og miljøfaktorer, og kan bli rød, irritert eller kløende

Tilpasse produkter basert på dine behov

Når du vet hvilken hudtype du har, kan du velge produkter som passer best for deg og den spesifikke hudtypen. Her er noen tips for hver hudtype og hvordan du kan tilpasse den til din egen situasjon.

 • 🛢️ Fet: Bruk en lett fuktighetskrem som ikke tetter porene (ikke-komedogen) i den, og unngå tunge oljer
 • 🏜️ Tørr: Se etter en rikere krem med ingredienser som hyaluronsyre, glyserin eller sheasmør for å gi ekstra fuktighet i den
 • 🤝 Kombinasjon: Bruk en lett fuktighetskrem over hele ansiktet, men legg til et tykkere produkt på tørre områder i den hvis nødvendig
 • 🌡️ Sensitiv: Velg parfymefrie produkter med beroligende ingredienser som aloe vera eller kamille for den sensitive huden

Vurdere genetikk og livsstilsfaktorer

Husk at din hud påvirkes av både genetikk og livsstil. Genetikk spiller en stor rolle i huden din, da det bestemmer hudtypen og dens følsomhet. Noen mennesker har naturlig tørr eller fet hud, mens andre kan ha kombinasjonshud. Livsstil er også viktig for hudhelsen, og det er flere faktorer som kan påvirke dette. 

For eksempel kan kostholdet ditt ha stor innvirkning på huden din. Et sunt og balansert kosthold som inneholder nok vitaminer og mineraler vil bidra til en sunnere hud. Spesielt vitamin A, C og E er kjent for å være bra for huden, da de bidrar til å reparere skadet hud og beskytte den mot ytre påvirkninger. 

Søvn er en annen viktig faktor for hudpleie, da det gir huden tid til å reparere seg selv. Det anbefales å sove minst 7-8 timer hver natt for å gi huden nok tid til å hvile og gjenopprette seg. 

Stress kan også ha negativ innvirkning på huden, da det kan føre til hormonelle ubalanser som igjen kan forårsake akne eller andre hudproblemer. Det er derfor viktig å finne måter å håndtere stress på, enten det er gjennom trening, meditasjon eller andre avslapningsteknikker. Eksponering for solen er en annen faktor som kan skade huden. Solstråler inneholder UV-stråling som kan forårsake tidlig aldring av huden og øke risikoen for hudkreft. 

Riktig hudpleie for din hudtype

Riktig hudpleie for din hudtype

Balansere olje-produksjonen for fet/oljete hud

For å balansere oljeproduksjonen i fet og oljete hud, kan du:

 • Bruke vannbaserte produkter som gir huden lett fuktighet uten å tette porene
 • Unngå overdreven eksfoliering som kan stimulere mer oljeproduksjon
 • Påføre en mattende solkrem for å beskytte mot solskader og kontrollere glans

Fuktighetsgivende behandlinger for tørr/sensitivhud

Tørr og sensitiv hud trenger ekstra pleie. Her er noen tips:

 • Velg milde produkter uten parfyme eller alkohol, så de ikke irriterer huden
 • Se etter ingredienser som hyaluronsyre og glyserin, som binder fuktighet til huden
 • Påfør en rik nattkrem for å gi næring og reparasjon mens du sover

Kontrollere glans og redusere porene for kombinasjonshud

Kombinasjonshud har både tørre og oljete områder. For å takle dette, om du implementerer en rutine, vil det hjelpe huden din å finne balansen den trenger.

 • Bruker lette fuktighetskrem på tørre områder, mens du unngår de feteste delene av ansiktet
 • Eksfolierer forsiktig med en mild skrubb eller peeling for å fjerne døde hudceller og redusere synligheten av porene

Beroligende løsninger for sensitiv hud

Sensitiv hud kan reagere på mange faktorer, inkludert stress og miljøpåvirkninger. Prøv følgende for å berolige huden:

 • Bruk produkter spesielt formulert for sensitiv hud, som inneholder beroligende ingredienser som aloe vera og kamille
 • Påfør solkrem daglig, uavhengig av været, for å beskytte mot skadelige UV-stråler
 • Unngå potensielle irritanter som parfyme og syntetiske fargestoffer

Ved å tilpasse hudpleierutinen din til din spesifikke hudtype kan du oppnå et godt resultat og forebygge problemer som uren hud og rynker.

Hudpleie for menn med tørr hud

Hudpleie for menn med tørr hud

Hyppig fuktighetsgivende og nærende produkter

Menns hud trenger også fuktighet, spesielt hvis de har tørr hud. Det er viktig å bruke gode hudpleieprodukter som gir huden den nødvendige fukten:

 • Fuktighetskrem: Bruk en fuktighetskrem som er laget for menns hud og tilpasset tørr hud.
 • Serum: Et serum kan hjelpe med å gi huden ekstra næring og fuktighet.

Unngå overdreven eksfoliering eller sterke rensemidler

For menn med tørr hud er det viktig å unngå overdreven eksfoliering eller bruk av sterke rensemidler, da dette kan gjøre huden enda tørrere. Prøv heller milde renseprodukter som fjerner smuss og urenheter uten å irritere huden.

Bruk av naturlige oljer og ingredienser

Naturlige oljer og ingredienser kan være skånsomme mot huden samtidig som de gir nødvendig næring:

 • Jojobaolje: En lett olje som absorberes raskt av huden uten å etterlate en fet følelse.
 • Aloe vera: En naturlig ingrediens kjent for sine beroligende egenskaper, perfekt for tørr og sensitiv hud.

Beskytte huden mot ytre påvirkninger

Til slutt er det viktig å beskytte huden mot ytre påvirkninger som sol, vind og kulde. Dette kan du gjøre ved å:

 • Bruke solkrem: Påfør solkrem med høy faktor for å beskytte huden mot skadelige UV-stråler.
 • Dekke til huden: Bruk klær og tilbehør som dekker huden når du er ute i sterkt sollys, vind eller kulde.

Ved å følge disse tipsene vil menn med tørr hud kunne opprettholde en sunn og frisk hud.

Ingredienser og produkter å velge

Naturlige, økologiske og miljøvennlige alternativer

Når du ser etter hudpleie for menn, er det viktig å velge ingredienser og produkter som er:

 • Naturlige
 • Økologiske
 • Miljøvennlige

Aktive ingredienser

Det finnes mange aktive ingredienser som kan være gunstig for huden din. Noen eksempler inkluderer:

 • Retinol: stimulerer cellefornyelsen og kollagenproduksjonen
 • Vitamin C: beskytter mot frie radikaler og jevner ut hudtonen
 • Peptider: styrker hudens barrierefunksjon og reduserer rynker

Parfymefrie og allergivennlige produkter

For å unngå irritasjon, bør du se etter parfymefrie og allergivennlige produkter når du handler hudpleie.

Velge riktig produkttype

Det finnes ulike typer hudpleieprodukter for menn. Her er noen av de mest populære:

 1. Kremer: gir fuktighet til huden
 2. Serum: inneholder høyere konsentrasjon av aktive ingredienser
 3. Masker: gir dypere behandling for spesifikke hudproblemer

Når du velger hvilken type produkt som passer best for deg, tenk på hva slags resultater du ønsker å oppnå med din hudpleierutine.

 • Velg naturlige, økologiske og miljøvennlige alternativer.
 • Se etter aktive ingredienser som retinol, vitamin C og peptider.
 • Velg parfymefrie og allergivennlige produkter for å unngå irritasjon.
 • Finn den riktige produkttypen for dine behov, enten det er kremer, serum eller masker.

Spesifikke løsninger for herrehud

Øyeområdet

Menn har også behov for å tilføre næring og pleie til øyeområdet. Det finnes produkter som kan hjelpe med å redusere mørke ringer og poser under øynene, noe som kan føre til et mer våkent og ungdommelig utseende.

Anti-aldringsprodukter for menn

Aldring er en naturlig prosess, men det betyr ikke at vi ikke kan gjøre noe med det. Det finnes anti-aldringsprodukter spesielt utviklet for menn som kan bidra til å redusere synlige tegn på aldring, som fine linjer og rynker.

Skjeggrelaterte hudproblemer

 • Flass: Skjegg kan noen ganger føre til flass i ansiktet, men det finnes produkter som kan hjelpe med å holde huden hydrert og fjerne døde hudceller.
 • Kløe: Skjeggvekst kan også føre til kløe, men ved å bruke riktig hudpleieprodukter eller oljer, vil dette problemet kunne reduseres betydelig.

Kroppshudpleie

Menn bør ikke glemme kroppshudpleie. Her er noen tips:

 • Hender: Bruk en god håndkrem regelmessig for å holde hendene myke og beskyttet mot tørrhet.
 • Føtter: Fotkremer og skrubber er viktige for å forebygge hard hud og sprukne hæler.

Les mer om de ulike hudpleieproduktene og finn de som passer best til dine behov. Husk at det aldri er nok å ta vare på huden din, så sørg for å inkludere hudpleie for menn i din daglige rutine!

Konklusjon om optimal hudpleie

Oppsummert er det viktig å følge grunnleggende ansikts- og hudpleierutiner, samt være oppmerksom på vanlige hudproblemer og hvordan man kan bekjempe dem. Individuell tilpassing etter hudtype er nøkkelen til riktig hudpleie, enten du har tørr, fet eller kombinert hud. Velg ingredienser og produkter som passer din hudtype og fokuser på spesifikke løsninger for herrehud.

Ikke vent lenger – start med å finne de rette produktene for deg og få en sunnere, mer velstelt hud! Husk at god hudpleie krever tid og dedikasjon, så vær tålmodig og nyt prosessen.

Ofte stilte spørsmål rundt hudpleie for menn

Ofte stilte spørsmål rundt hudpleie for menn

Hvilke produkter bør jeg bruke for min hudtype?

For tørr hud anbefales det å bruke fuktighetsgivende kremer med hyaluronsyre eller glyserin. For fet hud er lette geler eller oljefrie kremer bedre. Kombinert hud trenger balanserte produkter som gir fuktighet uten å tette porene.

Hvor ofte bør jeg rense ansiktet mitt?

Rens ansiktet to ganger om dagen – morgen og kveld – med en mild rens som passer din hudtype. Dette vil bidra til å holde huden ren og fri for urenheter.

Hvordan kan jeg forebygge inngrodde hår etter barbering?

Bruk en skarp barberhøvel og barbergelé eller -skum for å redusere irritasjon. Eksfolier huden regelmessig for å fjerne døde hudceller og redusere risikoen for inngrodde hår.

Hva kan jeg gjøre for å redusere rødhet og irritasjon i huden?

Bruk milde produkter uten parfyme, alkohol eller andre irriterende stoffer. Sørg også for å beskytte huden mot solen med en solkrem med minst SPF 30.

Er det nødvendig med en øyekrem i hudpleierutinen min?

En øyekrem kan bidra til å redusere mørke ringer, poser under øynene og fine linjer rundt øynene. Det er ikke et absolutt krav, men det kan være et godt tillegg til din daglige hudpleie.

Hvordan finner jeg ut hvilken hudtype jeg har?

Du kan finne ut hvilken hudtype du har ved å observere hvordan huden din føles etter at du har renset den. Tørr hud vil føles stram og tørr, fet hud vil føles oljete og kombinert hud vil ha både tørre og oljete områder (vanligvis i T-sonen).

ParfymeGuiden
Logo