Parfymeguide: Parfyme for nybegynnere

Finn den perfekte parfyme for deg, med vår parfymeguide. Lær om det grunnleggende om parfyme og hvordan du velger den rette for din kroppskjemi og personlighet.

*innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker

Introduksjon: Hva er parfyme?

Begrepet refererer til duften av parfyme som kommer fra naturlige oljer utvunnet fra blomster, grønnsaker, frukt, urter, krydder eller en annen naturlig kilde. Begrepet parfyme kan referere til enten væsken eller aromaen. Parfyme lages ved å blande forskjellige rene essenser og naturlige oljer, ekstrakter eller blomster sammen.

Parfyme har vært i bruk i tusenvis av år og arkeologer har funnet de tidligste bevisene på parfyme tilbake til 3000 f.Kr. De gamle egypterne brukte parfymerte oljekaker mens de gamle grekerne presset blomster på duftende oljer. Romerske kvinner brukte en rekke velduftende salver, inkludert tunge oljer, animalsk fett og planteekstrakter.

Parfymeduft kan påvirke humør, atferd og hukommelse. Luktesansen er den sterkeste av sansene. Det er anslått at dufter kan fremkalle opptil 40 % mer emosjonell respons enn andre sanser, visse dufter er i stand til å utløse minner, følelser og sensasjoner som du ikke har ord for. Parfymer kan derfor påvirke humør og oppførsel på en rekke måter. Blant annet kan det få deg til å føle deg mer selvsikker, avslappet eller til og med romantisk. For eksempel kan lukten av peppermynte bidra til å lindre smerte, lavendel og vanilje kan redusere stressnivået og kan få deg til å føle deg mer avslappet. Duften av moskus kan få folk til å føle seg mer sexy. Lukter som sjasmin, sitrusdufter eller furu kan få folk til å føle seg glade eller energiske

Ulike kategorier av parfyme

Det er tre generelle kategorier av parfymer som er vanlig på det Norske markedet.

Eau de parfum (EDP), som er den dyreste typen parfyme, har en kraftig duft som sitter i timevis.

Eau de toilette(EDT) er den nest billigste parfymetypen med en lett duft som varer i omtrent to timer før den gradvis blekner.

Eau de cologne(EDC) er også kjent som aftershave, og den har en kortvarig duft på ca 2-3 timer og er mer subtil og blekner etter noen timer. Parfyme er vanligvis laget av naturlige ingredienser og er ment å matche personens egen kroppslukt. Cologne, derimot, inneholder kunstige dufter som gjør at det kan dufte sterkere for noen mennesker.

Vanligvis bruker kvinner parfyme og menn bruker cologne og eau de toilette. Men dette er opp til personlig preferanse.

Det er stor forskjell på parfyme og cologne. En parfyme er en sterkere duft med høy konsentrasjon av oljer, mens en cologne har en lett duft med mindre oljer. Parfyme er vanligvis laget av naturlige ingredienser og er ment å matche personens egen kroppslukt. Cologne, derimot, inneholder kunstige dufter som gjør at det kan dufte sterkere for noen mennesker.

Ulike duftnoter

Hovedingrediensen i de fleste parfymer er alkohol, som så har andre ingredienser blandet inn i seg. Disse ingrediensene kan inkludere oljer fra planter, blomster, frukttrær eller til og med insekter. Disse kaller vi også duftnoter eller parfymenoter.

De fire hovedtypene av parfymenoter er:

Parfymenoter er delt inn i tre kategorier: topp, hjerte, base. Toppnotene har en tendens til å fordampe raskt og være lettere dufter som ikke varer like lenge. Disse luktene kommer sterkt til å begynne med, men forsvinner raskt til bakgrunnen. Hjertenoten er den sterkeste og lengstvarende duften i en parfyme.Basisnotene er typisk tunge, rike dufter som kommer fra bunnen av duftpyramiden og sitter lengst. Disse duftene har en tendens til å være sterke og kraftige for å skape en umiddelbar, men ikke nødvendigvis langvarig innvirkning.

Parfymens egne duftkategorier

Duftkategori 1: Florale dufter

red and white petaled flower close-up photography
Florale dufter

For denne kategorien er ferskplukkede blomster et godt stikkord. Hvis du elsker duften av roser, sjasmin og lilje, er sjansen stor for at dette blir din favoritt. Det er en veldig romantisk og innbydende aroma som vil få deg til å føle at du er i en frisk blomsterbutikk.

Mykt florale dufter

Hvis du leter etter den perfekte feminine duften med en pudderaktig, blomsteraktig lukt, så er dette for deg. parfymer i denne kategorien kjenner du igjen på grunn av dens myke og blomstrende duft, som noen ganger kan avgi en lett vanilje, en lys iris eller en lys moskus duft.

Orientalsk florale dufter

Orientalske blomsterdufter er ofte preget av sin søte lukt. De består vanligvis av gardenia, tuberose, ylang-ylang, sjasmin og andre blomster som kommer fra varmere klima som India og Kina. De fleste parfymer i denne kategorien har en duft som minner om appelsiner og ulike kryddere. Noen stikkord er: varm, søt lukt blandet med blomster.

Duftkategori 2: Orientalske dufter

brown wooden chopping board with black beans and brown dried leaves
Mykt orientalske dufter

Forstill deg en søt blanding av kokos, vanilje, sjø og kanskje til og med pepper. Denne kategorien er perfekt for folk som leter etter noe virkelig annerledes.

Orientalske dufter

Parfymer i denne kategorien lukter fantastisk, med en varm aroma av vanilje, musk, kanel og kardemomme. En orientalsk duft er perfekt for en date eller den helt spesielle anledningen!

Treaktig orientalske dufter

I denne kategorien finner du parfymene med dufter til alle kjønn. Kategorien inneholde som ofte duft av sandeltre og patchouli, og en god blanding av ulike dufte. Perfekt for turer på byen eller en spesielle anledningen!

Duftkategori 3: Treaktige dufter

parfymeguide
Treaktige dufter

I denne kategorien finner du lukten av varmt sandeltre, skarp sedertre og den indiske gresstypen vetiver. Duften er maskulin og fruktig.

Tørre tredufter

Rike, tørre dufter med tobakk, lær og brent tre. Disse duftene har vanligvis krydder blandet inn for å gi den en generell maskulin duft.

Mosedufter

Følelsen av skogen etter en regnskur. Sensuelle og sofistikerte, tradisjonelt preget av jordnær bladmose. Parfymene her har ofte hint av kanel eller sandeltre.

Spørsmål og svar

Hva er duftnoter?

Parfymens duft er delt inn i tre kategorier: topp, hjerte, base og bunn. Disse kaller vi duftnoter.

Toppnotene vil fordampe raskt og være lettere dufter som ikke varer like lenge.

Hjertenotene er en av hovedingrediensene i en parfyme. De er ofte de som varer lengst fordi de er dypere og fyldigere.

Basisnotene er vanligvis tunge og rike. De kommer fra bunnen av duftpyramiden og sitter lengst.

Hva er Eau de parfum (EDP)?

Eau de parfum er en av de dyrere parfymetypene. Denne sterke, varige duften kan brukes om dagen eller kvelden. Duften kan være veldig lett og subtil, eller den kan være ganske sterk og overveldende avhengig av typen noter som brukes.

Hva er Eau de toilette(EDT)?

Eau de toilette er den nest billigste parfymetypen som er tilgjengelig på markedet. Den har vanligvis en lett duft som bare varer rundt to til fire timer før den gradvis forsvinner.

Hva er Eau de cologne(EDC) ?

EDC kalles også aftershave, og duften varer kun i kort tid. Parfyme kommer vanligvis fra naturlige ingredienser, og det er ment å matche kroppslukten din. Cologne, derimot, inneholder kunstige dufter som gjør at det kan dufte sterkere for noen mennesker.

Hvordan lage parfyme?

En måte å lage parfyme på er å varme disse ingrediensene og samle opp dampene de avgir. Dampene blir deretter kondensert og avkjølt, og resultatet er en væske som har samme lukt som de oppvarmede ingrediensene. Blande forskjellige rene essenser og naturlige oljer, ekstrakter eller blomster sammen.

ParfymeGuiden
Logo